Ik vertolk culturen en leefwerelden om verbinding te creëren

Andy Oppong

Cultuurtolk, spreker en trainer


Ik combineer mijn ervaring met verschillende culturen, beproefde methodieken en wetenschappelijk onderzoek om nieuwkomers en professionals te helpen culturen te vertolken.

Even voorstellen

Mijn naam is Andy Oppong en ik kwam in 2000 als 11-jarige nieuwkomer vanuit mijn geboorteland Ghana naar Nederland. Mijn reis was er een met heel veel obstakels. Maar door die reis ben ik nu in staat nieuwkomers en professionals te helpen door culturen te vertolken.
Door mijn persoonlijke ervaringen, achtergrond en opleidingen, besef ik als geen ander de waarde van een professional. Ik begrijp hoe je je als jongere onbegrepen en ontheemd kunt voelen door je problemen. Hierdoor kan ik zowel de taal van jongeren als die van professionals spreken en als cultuurtolk fungeren binnen veel culturen.

Met mijn ervaring ben ik een schakel tussen onderwijs, hulpverlening en welzijn.

In de Praktijk


Wat ik doe


Met mijn verhaal kan ik inspireren en adviseren. Ik kan je helpen om andere, nieuwe paden, te gaan bewandelen voor passende leer- of zorgroutes.
 
Daarom verzorg ik lezingen, workshops en consultancy over de volgende onderwerpen:
  • Passend Onderwijs
  • Interculturaliteit
  • Traumasensitief Onderwijs
  • Gelijke Kansen
  • Nieuwkomers
  • Cultuursensitief Onderwijs
  • Passende Zorg
  • Cutuurvertolking
  • Actief Burgerschap

Mijn verhaal in het kort


Van Accra naar Heemskerk

Als 11-jarige jongen uit Ghana kwam ik in Nederland terecht in een zogenaamde achterstandswijk. De leraren hadden geen ervaring met nieuwkomers, en als ‘lastige en moeilijk opvoedbare’ jongere, werd ik al snel geschorst en overgeplaatst naar een nieuwe school. Daar kreeg ik de stempel neurotisch, en kreeg ik naast een gedragsstoornis ook een IQ van slechts 76 toegeschreven.Mijn gedrag werd door mijn omgeving niet begrepen en veroordeeld. Ik geloofde dat ik niets waard was en ging me gedragen naar de stempels die ik kreeg. Zo kwam ik in het criminele circuit terecht. Toen werd ik naar het speciaal onderwijs gestuurd. Dat bleek mijn redding te zijn. 

Cultuur werd begrepen

Mijn mentor en vertrouwenspersoon op het speciale onderwijs, zagen gelukkig dat ik hulp nodig had. Voor het eerst werd er oprechte belangstelling in mij en mijn achtergrond getoond. Deze mensen begrepen waar mijn gedrag vandaan kwam, legden de connectie met mijn Afrikaanse roots én legden uit waarom Nederlandse docenten juist weer op hún manier reageerden.Deze “cultuurvertolking” zorgde voor begrip en verandering in mijn gedrag. Ik doorliep door hun persoonlijke interesse in mij het VMBO, MBO en uiteindelijk de HBO opleiding International Business & Languages.

Eerst straattolk toen cultuurtolk

Per toeval werd ik in 2012 gespot door iemand die een sportcoach voor jongeren zocht. Ik was toen echt nog een “jongen van de straat”, maar hij zag in mij een tolk waarmee hij zijn doelgroep, (risicojeugd) kon bereiken. Ik bleek goed te zijn in die rol van “straattolk” en ontdekte dat de conflicten en problemen van deze jongeren, net als in mijn geval, vaak cultuurgebonden waren.Mijn talent voor vertolken begon anderen ook op te vallen en zo werd ik plotseling gevraagd door scholen om professionals en nieuwkomers met elkaar te verbinden, niet als Straattolk, maar als Cultuurtolk.Inmiddels werk ik, wanneer nodig samen met een team van professionals om culturen te vertolken en cultuurclashes op te lossen. 

Boek mij voor je evenement

    Onderwerp
Selecteer hier het onderwerp
  • Ik wil een cultuurtolk reserveren
  •  Ik wil weten wat de tarieven zijn
  • Ik neem contact op over iets anders
   Heeft uw organisatie reeds een samenwerking met       Cultuurtolk?
Ja
Nee
   Bericht
0 of 350

Of plan direct een kennismaking